
 

 

 

IMPORTANT INFORMATION ABOUT MANDATORY TRAINING 

Introduction 

To renew your license, you will be required to attest that you have completed mandatory training required by 
Delaware law on  

 how to recognize child sexual and physical abuse, exploitation and domestic violence, and 
 your reporting obligations under the Medical Practice Act and 16 Del. C. §903. 

The mandatory training is required by Section 1723 of the Medical Practice Act, effective August 1, 2010.   It applies to 
everyone licensed by the Board of Medical Licensure and Discipline including Physicians Assistants, Respiratory Care 
Practitioners, Paramedics, Genetics Counselors, Acupuncture Practitioners and Acupuncture Detoxification Specialists as 
well as Physicians.   

The mandatory training has been approved by the Medical Society of Delaware for 
AMA PRA Category 1 Credit™. 

Where You Can Take the Mandatory Training 

The mandatory training must meet the requirements of the Child Protection Accountability Commission (CPAC).  You will 
meet the mandatory training requirement if you: 

 Take the online training entitled Child Abuse Identification and Reporting Guidelines for Delaware Medical 
Providers available at http://ocade.server.tracorp.com/.  When you register for the training, select Medical 
Professionals on the Group Code drop-down.   

OR 

 Attend both of the following presentations: 
• CPAC’s presentation entitled Child Abuse Identification and Reporting Guidelines for Delaware Medical 

Providers, and  
• Medical Society seminar entitled Physicians’ Duty to Report Unprofessional Conduct. 

Answers to Your Questions 

Question:  What are the CPAC requirements for the mandatory training? 

Answer:  To satisfy the mandatory training requirement, online or live training must: 
 address how to recognize child abuse and domestic violence,  
 provide Delaware-specific information on reporting child abuse, and 
 last at least one hour. 

Question:  Do I have to complete the mandatory training before I renew my license?  

Answer:  Yes. You must attest that you have completed the training on your renewal application. Failure to do so 
will delay renewal of your license.  

Question:  Where can I find the law that requires this training? 

Answer: Go to www.dpr.delaware.gov – click Medical Practice, then on License Law on the left, then on 
Subchapter III.  When you get to Subchapter III, scroll down to §1723.   
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