
 
 
 
 

 
 
 

LIMITED LAY ADMINISTRATION OF MEDICATIONS (LLAM) 
FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

1. Is the LLAM process delegated by nurses? 

Answer:  No. 

2. What rules and regulations pertain to LLAM? 

Answer:  LLAM rules and regulations can be found in Section 5.0 of the Board of Nursing Rules and Regulations 
(http://regulations.delaware.gov/AdminCode/title24/1900.shtml).  

3. What are the requirements to become a LLAM trained unlicensed assistive personnel (UAP)? 

Answer:  All LLAM trained UAPs must  
• be at least 18 years old 
• hold current cardiopulmonary resuscitation (CPR) certification 
• be able to read, speak and write English 
• demonstrate competency in math 
• successfully complete the LLAM core curriculum and any eligible program specific module. 

4. What entities are allowed to utilize LLAM trained UAPs? 

Answer: The following entities regulated by the state may use LLAM trained UAPs: 
• residential child care facilities and day treatment programs regulated under Title 31 
• all residential or day services for persons with intellectual disabilities regulated under Chapter 79 of Title 

29 and Chapter 11 of Title 16   
• group homes for persons with psychiatric disabilities regulated under Chapter 11 of Title 16 and other 

community support programs certified by the Division of Substance Abuse and Mental Health 
• assisted living facilities regulated under Chapter 11 of Title 16   
• group homes established for persons with AIDS regulated under Chapter 11 of Title 16 

5. How do I become a LLAM trained UAP? 

Answer: You must  
• successfully complete the LLAM core curriculum and the employer specific module courses 
• obtain at least an 85% on the written examination, and  
• successfully demonstrate medication administration   

6. How are LLAM trained UAPs recognized? What proof do I get after I complete a course?  

Answer:  If you successfully complete the LLAM training, you will receive a letter of completion. The letter of 
completion must be retained in your employee file with your employer. You should keep a copy for your records. 

7. Is LLAM UAP training transferrable to other entities/employers? 

Answer: Entity administrators/employers will determine this on a case-by-case basis. 

8. Where is the list of LLAM trained UAPs and instructors kept? 
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Answer: The LLAM entities/employers are responsible for maintaining a current list of LLAM trained UAPs and LLAM 
instructors. 

9. How often do I need to renew as a LLAM trained UAP and what is required? 

Answer:  Renewal is required every year.  You must successfully demonstrate competency in the LLAM process with 
no errors and achieve a minimum score of 85% on the annual review exam.  A letter of completion will be issued after 
successful renewal of competencies each year.  If you were trained in the Assistance with Self Administration of 
Medications (AWSAM) program, you are grandfathered for one year after implementation of the LLAM training 
program. 

10. How do current AWSAM instructors become LLAM instructors? 

Answer:  Current AWSAM instructors are grandfathered to become LLAM instructors. That means that they qualify as 
LLAM instructors without being required to meet the initial requirements (Section 5.3.3 of Rules and Regulations). 
They will receive the new core curriculum and policy manual.   

Each entity/employer will determine when the new LLAM curriculum will be implemented.  However, the transition to 
the LLAM curriculum should take place within one year following promulgation of the Rules and Regulations, which 
took place November 1, 2015. 

11. What are the requirements and how do I become recognized as a LLAM instructor? 

Answer:  To become a qualified instructor, you must  
• hold an active Delaware or compact RN license in good standing  
• have at least one year of clinical nursing experience including medication administration 
• successfully complete the LLAM core curriculum and entity specific module  
• observe the course(s) being taught 
• teach at least one component of the core curriculum and module while being observed.   

As a potential instructor, you may take and observe the course at the same time and then teach a component of the 
core curriculum and module to demonstrate your teaching ability.  

12. How do I maintain my LLAM instructor status? 

Answer:  You must present a minimum of one core curriculum and eligible program specific module per year to 
maintain status.  If you fail to present in a single year, you must again complete the core curriculum and any eligible 
program specific module before you will be deemed a qualified instructor. 
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