1. When do the new tamper-resistant guidelines go into effect?
  2. Can the new tamper-resistant security prescription form be preprinted with more than one prescriber, such as a group practice setting?
  3. For a practice with more than one prescriber, do I need more than one security code to purchase combined tamper-resistant prescription forms for all of the prescribers?
  4. Are the new tamper-resistant prescriptions required for all prescriptions, narcotics, controlled substances and non-controlled substances?
  5. Will prescriptions written by prescribers in states other than Delaware still be accepted?
  6. Where can I find a list of registered vendors of tamper-resistant prescription forms?
  7. Can prescribers still use their computer software (EMR/Electronic Medical Record Software) to generate prescriptions? Do I need to use special paper?
  8. Does the laser paper for computer-generated prescriptions need to have the prescriber name and information pre-printed on the paper?
  9. Are all prescriptions required to have serial numbers?
  10. What are the security requirements of tamper-resistant prescription forms?

Question 1: When do the new tamper-resistant guidelines go into effect?

Answer: The new tamper-resistant guidelines will be mandatory as of 3/1/2012. Prescribers may continue to use their current prescription format until 3/1/2012.

 

Question 2: Can the new tamper-resistant security prescription form be pre-printed with more than one prescriber, such as a group practice setting?

Answer: Yes.

 

Question 3: For a practice with more than one prescriber, do I need more than one security code to purchase combined tamper-resistant prescription forms for all of the prescribers?

Answer:  You need only one security code.  Use any prescriber’s security code.

 

Question 4: Are the new tamper-resistant prescriptions required for all prescriptions, narcotics, controlled substances and non-controlled substances?

Answer: Yes. The new tamper-resistant prescription guidelines are required for all prescriptions; narcotics, controlled substances and non-controlled substances.

 

Question 5: Will prescriptions written by prescribers in states other than Delaware still be accepted?

Answer: Yes. The new tamper-resistant guidelines apply only to Delaware-licensed practitioners practicing in Delaware.

 

Question 6: Where can I find a list of registered vendors of tamper-resistant prescription forms?

Answer:  The Division of Professional Regulation (DPR) is currently registering prescription vendors who will comply with the Rules and Regulations on tamper-resistant prescriptions. A list of registered vendors will be available online at the end of December, 2011.

 

Question 7: Can prescribers still use their computer software (EMR/Electronic Medical Record Software) to generate prescriptions? Do I need to use special paper?

Answer: Yes. Prescribers can continue to generate prescriptions via computer/EMR software. Prescribers must use laser paper that is compliant with the new tamper-resistant guidelines. You must obtain the paper from a registered vendor.

 

Question 8: Does the laser paper for computer-generated prescriptions need to have the prescriber name and information pre-printed on the paper?

Answer: No. A prescriber can purchase blank stock prescription laser paper from a registered vendor.

 

Question 9: Are all prescriptions required to have serial numbers?

Answer: Yes. All prescriptions must have serial numbers. Either a registered vendor or the EMR/Electronic Medical Record/computer software can print the serial numbers on the forms.  Prescribers must verify whether the laser paper they are purchasing from a vendor has pre-printed serial numbers, based on the prescriber’s needs.

 

Question 10: What are the security requirements of tamper-resistant prescription forms?

Answer: See Quick Reference Guide.